Istnieje wiele czynników, które mają negatywny wpływ na system odpornościowy organizmu. Zalicza się do nich m.in. spożywanie alkoholu, kofeiny czy teiny w nadmiarze, spożywanie produktów zanieczyszczonych metalami ciężkimi, wdychanie substancji skażających powietrze. Także przedłużający się stres i przewlekłe zmęczenie sprawia, że układ odpornościowy jest znacznie bardziej narażony na infekcje.
W walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi ogromną rolę odgrywają przeciwciała. By nasilić ich produkcję, istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta wzmacniająca. Co powinna zawierać, by częste przeziębienie i grypa odeszły w niepamięć?
Dieta na odporność powinna obfitować w owoce cytrusowe. Zawierają one sporą ilość witaminy C wpływającej korzystnie na układ immunologicznych. Warto pamiętać, że duża dawka witaminy C znajduje się tuż pod skórką (tzw. biała skórka). Owoców nie należy więc dokładnie obierać.
Natka pietruszki jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Warto więc, by dieta na odporność zawierała sporą jej ilość. Można spożywać ją jako dodatek do kanapek czy śniadaniowych past.
Przy wzmacnianiu odporności ogromną rolę odgrywają probiotyki. Są to preparaty / produkty żywnościowe, które zawierają hodowle żywych bakterii wpływających korzystnie na zdrowie. Ich rola sprowadza się m.in. do poprawy odporności - jeżeli zostaną podane w odpowiedniej ilości.
Dieta wzmacniająca odporność powinna zostać uzupełniona odpowiednimi ziołami. Ekstrakty roślinne zawierają substancje poprawiające kondycję układu immunologicznego. Dobre efekty przynosi m.in. ziele jeżówki purpurowej, korzeń łopianu, owoce aronii, kwiaty rumianku, ziele pokrzywy. Wszystkie te składniki znajdziesz m.in. w produkcie leczniczym Immunofort. Jest to preparat stosowany pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych, migdałków, jamy ustnej i zatok. Sprawdza się również jako wsparcie przy leczeniu przeziębienia oraz zakażeń bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.
Aby dieta na odporność była skuteczna, należy z niej wyeliminować niektóre produkty. Zaleca się unikać: produktów zawierających sporą ilość soli, napojów gazowanych, słodyczy. Nie zawierają wartościowych składników odżywczych oraz zmniejszają apetyt, w efekcie czego organizm nie otrzymuje wszystkich witamin i minerałów.
Układ odpornościowy (immunologiczny) zapewnia bezpieczeństwo, chroniąc organizm przed negatywnym działaniem drobnoustrojów. Człowiek nabywa odporność przez kilkanaście lat: albo poprzez szczepienia, albo poprzez chorobę. Gdy organizm raz zostanie zakażony przez konkretne drobnoustroje, dochodzi do powstawania tzw. komórek pamięci immunologicznej. Kolejny atak tego samego drobnoustroju sprawia, że organizm wytwarza przeciwciała skierowane przeciwko wirusowi, bakterii, itp.
Warto mieć świadomość, że układ odpornościowy nie jest zlokalizowany w jednym miejscu organizmu, a "rozrzucony" po całym ciele. Jego komórki znajdują się w śledzionie, grasicy, jelitach, szpiku kostnym oraz węzłach chłonnych.
Układ odpornościowy doskonale radzi sobie z atakującymi organizm drobnoustrojami. Czasami jednak nie jest w stanie im przeciwdziałać, co jest spowodowane spadkiem jego wydolności. Wpływa na to kilka czynników, wśród których wymienić można m.in.:
Sposobem na zmniejszenie częstotliwości zapadania na infekcje jest wzmocnienie odporności. Jego istotą jest zwiększenie produkcji przeciwciał skierowanych przeciwko drobnoustrojom chorobotwórczym oraz zwiększenie ilości komórek pamięci immunologicznej.
PRZEDSIĘBIORSTWO
FARMACEUTYCZNE
"LEKI NATURY"
TADEUSZ POLAŃSKI Sp. z o.o.
ul. Zielona 30
08-500 Ryki
Polska
tel. (81) 865-10-69
e-mail: biuro@lekinatury.pl