Zioła

DZIKA RÓŻA

Róża dzika (łac. Rosa canina)
 
Róża dzika, zwana również psią, polną lub szypszyną lubi porastać skraje lasów, miedze, leśne widne polany i przydroża. Jest to krzew o łukowato wygiętych ku ziemi pędach sięgających nawet do 2,5 metra, z silnymi hakowatymi lub sierpowatymi kolcami. Kwitnie na biało, różowo, jasno-, bądź ciemnoczerwono, zazwyczaj w czerwcu. Owoce czerwone, kuliste lub lekko wydłużone dojrzewają we wrześniu i październiku.
Owoce dzikiej róży           
Do przygotowywania leków i przetworów najlepiej nadają się owoce dojrzałe, ale jeszcze twarde, o zabarwieniu czerwonym lub pomarańczowo-czerwonym. Ze zbiorem owoców  nie należy zwlekać do pierwszych przymrozków, gdyż nadmarznięte stają się miękkie, mniej bogate w cenną witaminę C i nadają się już tylko na wino. Oczyszczone z resztek okwiatu owoce można suszyć w całości  albo lepiej sam miąższ , po odrzuceniu twardych pesteczek  (nasion) i drażniących przełyk włosków, najlepiej w piekarniku w temp. 65-70st.C. Uzyskany susz dobrze jest rozdrobnić np. w maszynce do mięsa z niegęstym sitem, aby był łatwiejszy do zaparzania. 
 Dzika róża          
Owoce różane są bardzo bogate w witaminę C. Mają jej przeciętnie 600 mg%, podczas gdy słynąca z witaminy C cytryna ma  przeciętnie od 30-70 mg% wit. C.  Ponadto zawierają witaminy A (prawie tyle samo co marchewka), B1, B2, E, K, P (rutyna), kwas foliowy (witamina z grupy B), kwasy organiczne, antocyjany, glikozydy, które działają uspokajająco oraz liczne minerały, np. magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, siarkę.
 


Przydatność  dla zdrowia

Lecznicze właściwości owoce dzikiej róży zawdzięczają przede wszystkim zawartej w nich witaminie C, która chroni przed wszelkimi chorobami zakaźnymi, pomaga w przeziębieniach z gorączką, grypie, katarze .Leczy szkorbut, pomaga w  zimowym i wiosennym zmęczeniu i złym samopoczuciu. Badania wykazały również, że witamina C osłania nas przed nowotworami, gdyż zapobiega tworzeniu się w jelitach zabójczych nitrozoamin, które są substancjami rakotwórczymi. Wzmacnia organizm i spowalnia jego starzenie się, przyspiesza także gojenie się ran pooperacyjnych. Owoce różane są niezmiernym dobrodziejstwem dla zmęczonego, kołatającego serca, zapobiegają miażdżycy, zawałom.  Łagodzą zatrucia pokarmowe, wpływają żółciopędnie i żółciotwórczo oraz lekko moczopędnie. Można je z powodzeniem polecić ludziom starszym, dzieciom, młodzieży uczącej się, karmiącym matkom, rekonwalescentom, ludziom pracującym przez dłuższy czas w szkodliwych warunkach i wyniszczonych długimi chorobami. Herbatki z tych owoców świetnie pomagają w zdenerwowaniu , kłopotach w zasypianiu, przemęczeniu fizycznym i umysłowym. Róża leczy poza tym awitaminozy ( niedobory witaminowe), przynosi ulgę w zaparciach. Dzięki zawartej w niej przeciwkrwotocznej witaminie K oraz rutynie (wit. P), zapobiega wewnętrznym krwawieniom.

           

Nalewka z owoców róży (tinctura Rosae fructi) wchodzi w skład preparatów SEDOMIX i DIABETOFORT (firmy „LEKI NATURY”).

Autor tekstu: Zbigniew T. Nowak
Nasze wieloskładnikowe leki ziołowe wytwarzane są według sprawdzonych, skutecznych receptur wyłącznie z naturalnych składników. Wyróżniają się połączeniem wieloletniej tradycji z nowoczesną wysoką jakością. Cieszą się zaufaniem oraz popularnością wśród pacjentów, lekarzy i farmaceutów.

Nasze produkty

Wszystkie nasze produkty są dostępne bez recepty w aptekach i sklepach zielarskich na terenie całego kraju.
Copyright © Leki Natury | Designed by Venomedia